Mersin Mut ilçesinde bulunan Alahan Manastırı, Toroslar’ın eteğinde Göksu’ya karşı konumlanmış bir yerdir. Eski tarih araştırmacıları tarafından yapılan araştırmaları incelediğimizde Milattan Sonra 4. ve Milattan sonra 6. yüzyıllar arasında Hristiyanlar tarafından yoğun olarak kullanılan bir Hac Merkezi olduğu düşünülmektedir. Hatta Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bu manastırdan bahsedildiği söylenir. Manastır’a gitmek için Karaman yolunu da tercih edebilirsiniz. Her yıl yeni restorasyonu yapılan Manastıra ulaşım araçlarıyla gidilirken dağ yolu olduğundan dolayı dikkat etmek gerekir. Manastır’ın batısında Cebrail ve Mikail’in yer aldığı bir kaç melek tasviri dikkatleri çekmektedir. 2 adet kilisesi olan bu Manastır’ın bir kilisesi tahrip olmuş diğer kilisesi ise hala ayakta durmaktadır. Alahan Manastırı 2000’li yıllardan beri Dünya Kültür Mirası Adayları Listesinde yer alır. Türkiye genelinde yeri ise 12. sırada yer alır.
Alahan Manastırı Hakkında Bilgi
Alahan Manastırı İmparator İsauralı Zenon tarafından inşa edilmiş bir Manastırdır. Milattan sonra 474 ile Milattan sonra 491 yılları arasında imparatorluk yaptığı kabul edilen İsauralı Zenon’un bu manastırı yaptırmasındaki en büyük sebep ise bu bölgenin hac yolculuğu esnasında ziyaret edilen bir geçiş noktası olmasıydı. Özellikle 5. ve 6. yüzyıllarda yoğun olarak kutsal topraklara yolculuğa çıkan Hristiyanlar tarafından hac merkezi olarak kullanılmıştır. Özellikle 7. yüzyılda Arap baskınlarıyla beraber Alahan Manastırı için hareketli ve parlak geçen bir dönem sona erecektir. Fakat manastır uzun yıllar sapasağlam ayakta kalmayı başarmıştır.
Alahan Manastırı Nerede?
Mersin ile Karaman yolu üzerinde Mut ilçesinin yaklaşık 20 kilometre kuzeyinde yer alan Alahan Manastırı, geçimli köye yakın yerde konumlanmıştır. Göksu Vadisinin karşısında bulunan dik bir yamaçta, Toros Dağları üzerinde yaklaşık olarak 1300 metre yükseklikte bulunur. Oldukça geniş bir alana kurulmuş olan bu Manastırın, farklı mimari bölümleri vardır. Bu bölümler, Batı Kilisesi, Doğu Kilisesi, Manastır, Kaya Oyma Keşiş odaları ve Mezarlıklar olmaktadır. Batı Kilisesi ve Doğu Kilisesi hala ayaktadır. Burada bulunan süslemeler hayvan tasvirlerinden oluşmaktadır. Girişte İsa heykeli yer alır. Manastır içinde yer alan mezarlardan biri de Manastır kurucu ekibinden olan Tarasis’e aittir. Tarasis mezarına aynı kitabede farklı şekilde yorumlanarak yazılmaktadır.
Alahan Manastırı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Alahan Manastırı 15 Nisan ile 2 Ekim tarihleri arasında sabah 09.00 ile akşam 19.00 arasında hizmet verir. Kışın ise 3 Ekim ile 14 Nisan arasında sabah 08.00 ile akşam 17.00 arası açıktır. Müzeye giriş ücreti 5 TL olarak belirlenmekle beraber isterseniz Müzekart ile yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Alahan Manastırına Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan eğer kendi aracınızla gitmeyi planlıyorsanız İstanbul’dan çıktıktan sonra Bursa üzerinden Eskişehir, Konya, Karaman hattını takip ederek Mersin-Karaman otoyoluna çıkabilirsiniz. Buradan Mut ilçesine doğru giderken karşınıza Alahan Manastırına yönlendiren tabelalar çıkacaktır. Alahan Manastırının tam önüne kadar araçla ulaşmak mümkün olacaktır. Siz de eğer Mersin yolculuğu yapacaksanız Alahan Manastırını ziyaret etmeden şehri terk etmemenizi tavsiye ediyoruz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Karya Yolu Nerede?