Konya Beyşehir ilçesinde yer alan Beyşehir Eşrefoğlu Cami tarihi bir ibadethane olarak karşımıza çıkar. Anadolu genelinde ahşap direkli camiler içerisinde en büyüğü ve en orijinali olarak karşımıza çıkan Eşrefoğlu Cami, 1299 yılından bu yana kadar tarihe meydan okuyup, günümüze kadar gelmeyi başarmış olan camidir. Aslında Ağaç direkli camilerin eşsiz örneği olarak karşımıza çıkan Beyşehir Eşrefoğlu Cami gezinize katarak siz de keyifli bir gezi yaşayabilirsiniz.
Beyşehir Eşrefoğlu Cami Özellikleri
Beyşehir Eşrefoğlu Cami ve Külliyesi bir ağaç müzesi olarak gezilecek bir konuma sahiptir. Orta Asya topraklarında Semerkant ve Buhara gibi eski Türkistan şehirlerinde tıpkısının aynısı olduğunu gördüğümüz Beyşehir Eşrefoğlu Cami 1296 ile 1299 yılları arasında inşa edilmiş olan bir camidir. Anıtsal taç kapısı, mihrap ve minberi, ağaç ve çini işçiliği bakımından popülerliğiyle orayı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin beğenisini toplayan Beyşehir Eşrefoğlu Cami’nin Mihrabının hemen hepsi çini mozaikle kaplı olarak karşımıza çıkar. Mihrap aynı zamanda bulundurduğu ölçülerle Konya çevresinde yer alan bütün çinili mihrapların en büyüğü olma unvanına sahiptir. Eşrefoğlu Cami’de minberin tamamen cevizden olduğu, üstün işçilik ve zengin süslemeyle yapıldığını söylesek yanlış olmaz. Türk mimarisinin en güzel ahşap örneklerinden biri olarak karşımıza çıkan minber, görsel şölen yaşatmaktadır. 2012 yılında UNESCO’nun Dünya Miras Aday Listesine alınan bu yapı koruma altındadır.
Eşrefoğlu Cami Aydınlık Feneri
Hem estetik hem de işlevsel olarak tam bir baş yapıt unvanına sahip olan Eşrefoğlu Cami mimarlık harikası olarak karşımıza çıkar. Bu mimarlık harikasının tavanının ortasında aydınlık feneri olarak adlandırılan boşluk ilgi çekmektedir. Bu fener hem iç mekana vurmakla beraber hem de kışın havuza dolan kar sayesinde ahşap aksamın ihtiyaç duyduğu nem sağlanmaktadır.
Beyşehir Eşrefoğlu Medresesi Çevresinde Gezilecek Yerler
Konya Beyşehir ilçesinde yer alan Eşrefoğlu Medresesi, İslam ve Selçuklu mimarisiyle ilgili örnekleri bize sunan bu Cami’yi gezdikten sonra ilçede yer alan diğer güzel yerleri de keyifli bir şekilde ziyaret ederek vakit geçirebilirsiniz. Beyşehir Eşrefoğlu Medresesi Çevresinde Gezilecek Yerler arasında:
İsmail Ağa Medresesi
Eşrefoğlu Cami kapısının karşısında yer alan İsmail Ağa Medresesi Taş Medrese olarak da bilinir. Yaklaşık olarak 650 yıllık tarihi ile gezilecek yerler arasındadır.
Beyşehir Gölü Milli Parkı
Van Gölü ve Tuz Gölünden sonra Türkiye’nin 3. Büyük Gölü olarak bilinen Beyşehir Gölü Milli Parkı ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Tatlı su gölleri arasında bulunan bu gölümüz, Beyşehir’in çevresinde etkileyici bir doğa manzarasıyla sunulmaktadır. 1933 yılından itibaren milli park olan alanda trekking, dağ bisikleti, cip ile safari ve çadır kurarak kamp yapabileceksiniz.
Kubadabad Sarayı
Günümüzde bile kalıntılarını göreceğiniz bu saray, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın isteğiyle Mimar Sadettin tarafından inşa edilmiştir. Selçuklu çini sanatının en güzel örneklerini yansıtmaktadır. Buradan çıkan eserler de Karatay Müzesinde sergilenmektedir. Gezilecek diğer yerler arasında,
Çifte Hamam, Haci Akif Adası ve Yaka Manastır gibi yerler yer alır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Polonezköy Tabiat Parkı